Groentenpakketten, abonnementen, oogstaandelen

Enkel groentenpakketten, abonnementen en oogstaandelen kunnen via de webshop besteld worden, voor losse groenten en ander ‘logisch voedsel’ welkom in onze hoevewinkel!
Hier onder lees je over het belang van pakketten, abonnementen en oogstaandelen in de transitie naar een waarlijk duurzame landbouw.

  1. Beetje achtergrond actuele landbouwproblematiek
  2. Groentenpakketten bieden hier een oplossing in de zin dat ze optimaliseren op andere vlakken dan de kwaliteit.
  3. Groentepakket, abonnement of oogstaandeel, wat is het verschil :
  4. Welke groenten kan je verwachten?

Beetje achtergrond actuele landbouwproblematiek

AAN LANDBOUW DOEN MET RESPECT VOOR DE DRAAGKRACHT VAN DE AARDE EN ZONDER JE BODEM UIT TE PUTTEN is diverser, subtieler en lijkt ingewikkelder dan de grond gewoon behandelen als een bak zand waar je de juiste chemicalien aan toevoegt zonder rekening te houden met de toekomst (welk effect heeft dit op de bodem, waar komen die chemicalien vandaan, welk effect hebben ze op de gezondheid en blijven ze eeuwig beschikbaar? kan deze manier van werken blijven duren?). Het vraagt kennis, inzicht en voeling met de natuurlijke processen maar is vele malen efficienter en geeft veel meer voldoening aan de landbouwer die zich deel weet van een groter geheel i.p.v. een levenslang gevecht met de elementen.

Vaak zit er meer loonkost in duurzame landbouwproducten en loonkost is duur in dit land.
Daarom gaan we op zoek naar manieren om te besparen zonder in te boeten aan kwaliteit, zowel van het product als van de teeltwijze.

Dat boeren (te) weinig krijgen voor hun landbouwproducten en daardoor gedwongen worden tot niet-duurzame praktijken is al lang geen geheim meer maar wat zit er nog in de prijs van voedsel?

  • Transport
  • Bewerking en verwerking
  • Verpakking
  • Verliezen*
  • Onzekerheid**
  • *Verliezen zijn er in heel het proces : om bij groenten te blijven, veel groenten worden al afgekeurd omdat ze afwijken qua vorm of formaat, vaak geraakt niet alles verkocht door schommelingen of overaanbod op de markt en in de winkels is er ook nog eens verlies door het ‘ten allen tijde volle rekken te hebben met ALLES’.
  • ** Een landbouwer teelt en oogst zijn groenten, gaat ermee naar de veiling en weet dan pas of hij ze verkocht krijgt en aan welke prijs, supermarktendie prijzen dicteren zijn niet beter. Daarnaast zijn er in het teeltproces nog een hele boel factoren die de oogst kunnen beinvloeden : weer, klimaat, ziekten, vraat… Het is als iedere dag gaan werken maar pas op het einde van de maand weten of en hoeveel je betaald wordt. Dit is iets wat op dit moment in geen enkele voedselprijs gebufferd wordt, ook niet in de biologische landbouw

Groentenpakketten bieden hier een oplossing in de zin dat ze optimaliseren op andere vlakken dan de kwaliteit.

  • Je koopt ze rechtstreeks bij de boer dus er wordt al bespaart op transport.
  • De groenten zijn kraakvers geoogst en niet verpakt en dat is ook niet nodig want ze moeten niet eerst nog 4 dagen in een lange distributieketen voor ze in jouw winkelmand terecht komen.
  • Ze worden niet bewerkt met chemische producten of straling om ze vers te houden en het verwerken, dat ga je lekker zelf doen.
  • Maar de grootste winst zit hem in het vermijden van verliezen. Er wordt niets geoogst wat niet besteld was, meestal blijven groenten in de grond beter vers tot de volgende week. Indien er een langer engagement is (oogstaandeel of abonnement) heeft de boer ook een goed zicht op hoeveel hij moet zaaien en planten. En in pakketten geraakt ook alles wat er geteeld wordt verkocht ipv dat alle klanten die week toevallig allemaal wortelen kiezen en de sla blijft liggen. In een duurzame teelt is er namelijk zoiets als gewasrotatie waarbij de gewassen roteren op het veld en ze verschillende jaren niet op dezelfde plek komen te staan. Dit heeft een diverse oogst tot gevolg die de boer graag zo gelijkmatig mogelijk oogst en verkoopt.
  • Tot slot het stukje zekerheid voor de boer : dit hoeft niet meer te kosten in de prijs van het product maar dit wordt gecoverd door het feit dat een klant zich engageert. Als de boer weet dat x-aantal mensen het komende seizoen wekelijks een pakket gaan kopen geeft hem dat een enorme rust die zich omzet in extra energie en efficientie (er moet niet iedere week weer afzet gezocht worden) die kan gaan in de kwalitatieve teelt en zorg voor de bodem.

Groentepakket, abonnement of oogstaandeel, wat is het verschil :

In het wekelijkse groentepakket zitten gemiddeld 6 soorten groenten, genoeg voor 1 persoon die iedere dag kookt en groenten eet of 2 personen die niet iedere dag vers koken. Je kan dit pakket gemakkelijk via onze webshop bestellen en betalen en afhalen in een afhaalpunt naar keuze. Je kiest dan voor ´GROENTENPAKKET EENMALIG´.
Bevalt dit en wil je iedere week een pakket zonder telkens te moeten bestellen en vind je het engagement naar de boer toe belangrijk? Dan kan je kiezen voor een abonnement of een oogstaandeel.

Het OOGSTAANDEEL is een voluit engagement voor een jaar dat je in het begin van het jaar aangaat en betaalt. Je kan dan van april tot december iedere week jouw aandeel van onze oogst komen halen. Uitgebreidere uitleg verderop.

Een ABONNEMENT is wat flexibeler dan een oogstaandeel. Je kan op eender welk moment in het jaar instappen, voor een wekelijks of tweewekelijks (ideaal bij co-ouderschap of shiftenwerk) pakket kiezen en gemakkelijk zelf een pauze of vakantie doorgeven via de website en ook in schijven betalen is hier mogelijk.
WERKWIJZE BIJ INSCHRIJVING VOOR EEN ABONNEMENT VIA DE WEBSHOP : Je kiest je abonnementsformule en je afhaalpunt en bevestigt je aankoop. Daarna kan je via je klantprofiel (klik op je naam rechtsboven in het webshopscherm) een bedrag opladen dat je wil voorbetalen via ‘Mijn Saldo’. Het bedrag van je pakket wordt dan wekelijks van dat saldo afgetrokken en je krijgt een herinnering als je je saldo weer moet opladen. Je kan ook zelf een pauze inlassen als je eens een week met vakantie bent of je groenten van de vorige week nog niet op kreeg. Je kan je saldo en je abonnement steeds bekijken en beheren via je klantprofiel op de webshop, daarvoor klik je op je naam die rechtsbovenaan in het scherm staat.

MEER OVER HET OOGSTAANDEEL : Het oogstaandeel is een soort abonnement maar volgens het principe van CSA Community Supported Agriculture. Je koop het aandeel in het begin van het jaar en engageert je daarmee om een heel seizoen jouw deel van onze oogst af te nemen en helemaal mee te gaan in wat het land te bieden heeft. Dit geeft ons een beter overzicht van wat we moeten zaaien, planten en oogsten en geeft ons ook een financieel steuntje in die eerste maanden van het jaar waarin er al hard gewerkt wordt maar er nog weinig groenten te verkopen zijn. Het is echt een steunformule voor ons project en de ontwikkeling van veerkrachtige voedselproductie voor de toekomst.
In ruil krijg je natuurlijk je wekelijkse pakket met groenten maar, meer dan het gewone abonnement afgestemd op wat en hoeveel er is op dat moment in het jaar, dat wil zeggen : vooral meer in de zomer, wat bescheidener in voorjaar en de laatste weken van het jaar. Daarnaast zit er ook iedere week nog iets extra´s bij dat onze boerderij, als ecologisch divers systeem, ook voortbrengt : kruiden (vaste kruiden zitten gewoonlijk niet in de pakketten), wat extra groenten om in te maken als er eens echt overproductie is, eetbare bloemen, fruit of noten (als ze er zijn) of eens een boeketje snijbloemen. Het oogstaandeel koop je in een keer, liefs via de webshop, en dan staat automatisch je aandeel iedere week klaar van 1 april tot kerstmis in het door jou gekozen afhaalpunt. Kan je er eens niet om komen stuur dan een vriend, buur of familielid om het af te halen of laat het ons weten zodat we niets voor niets oogsten.

Welke groenten kan je verwachten?

Wij telen alle groenten, meer dan 75, die in dit klimaat te telen zijn. Een grote diversiteit in kleine lichtingen zodat we iedere week (van april tot december) een gevarieerd groentepakket van eigen veld kunnen aanbieden. We zijn hierin redelijk uniek. Weinig pakket-bedrijven hebben pakketten met 100% eigen teelt, meestal wordt er aangevuld met product van collega´s of de groothandel, om de eigen teeltplanning wat eenvoudiger te houden en wat meer voorspelbaarheid in te bouwen maar het geeft soms een vertekend beeld van de echte realiteit van seizoensgebonden voedsel. Je zal bij ons zelden weken achter elkaar dezelfde groente in je pakket krijgen.
In het voorjaar overheersen de bladgroenten, omdat die er dan eenmaal het overvloedigste zijn en we kunnen die extra vitaminen en mineralen dan o zo goed gebruiken.
In de zomer en nazomer is er vooral heel veel en moeten we de inhoud van de pakketten wat laten afhangen van onze andere afzet (horeca).
In de herfst zijn er ook nog veel groenten maar dan begint het weer een bepalende factor te worden in wat we kunnen oogsten.
En over het hele jaar geldt dat we in het begin van de week een prognose geven van wat we gaan oogsten, maar we hangen in de landbouw af van veel factoren waar we geen vat op hebben en als door de week blijkt dat er iets anders dringender geoogst moet worden of de kwaliteit ergens niet goed genoeg is wordt het vervangen door iets anders. Gelukkig is er voor ieder product dat het eens wat minder doet altijd een ander product dat het beter doet dan anders en op die golven surfen we samen!

Blog at WordPress.com.

Up ↑