Wie wat waar

ole&maaike2
foto door Astrid Agemans voor Landwijzer

Bekijk ons bedrijf in dit filmpje

Wij zijn Ole en Maaike en Onslogischvoedsel is ons landbouwbedrijfje ‘nieuwe stijl’.
Wij willen aantonen dat het mogelijk is om met een gezin te leven van landbouw op een paar hectare en dat op een milieuvriendelijk, ja zelfs milieu-herstellende manier.

Wij telen alle mogelijke groenten (meer dan 75 varieteiten) die ons klimaat toelaat zonder verwarmde serres. Iedere week zijn er 7 à 10 soorten klaar. De ‘OOGST VAN DE WEEK’.

Na enkele jaren van verhuizen en zoeken naar een eigen boerderij zijn we sinds het najaar 2017 neergestreken in de Peerdsdonkendreef in Booischot.

De helft van onze oogst gaat naar enkele restaurants/eetgelegenheden (Graanmarkt 13, Loes&Krikke, Bun, Mico&Jon, Pastaficio Marie, Dome, Veranda…) die hun menu’s laten meebewegen met de ‘oogst van de week’.
De andere helft gaat naar oogstaandelen voor gezinnen.

Je kan zo’n oogstaandeel kopen in het begin van het jaar en dan krijg je gedurende het hele seizoen, van april tot december jouw wekelijks aandeel van onze oogst in de vorm van een groentepakket.  Dit is een heel fijne formule om weer dichter bij de oorsprong van je voedsel te komen. Deelnemers (oogstaandeelhouders) krijgen een wekelijkse mail met nieuws van het veld, delen de voorspoed en tegenslagen met de boer en worden vooral verrast met de diversiteit van waarlijk seizoensgebonden groenten en dit voor minder dan 2€ per dag voor één à twee personen (kleinste aandeel). Voordeel voor de boer is dat hij op deze manier precies weet hoeveel hij moet zaaien en oogsten wat verliezen minimaliseert waardoor deze ook weer niet moeten doorgerekend worden in de prijs.

Een oogstaandeel kopen is dus de voordeligste en meest verantwoorde manier om jezelf van duurzame, kwalitatieve groenten te voorzien en actief mee te werken aan een duurzamere landbouw.

Geïnteresseerde chefs kunnen contact met ons opnemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Geschiedenis en filosofie

Ole Deschout is bioboer sinds 2013. Na gewerkt te hebben in de natuurlijke waterzuivering, permacultuurstudies in Australië, opleiding bio-dynamische landbouw bij Landwijzer en werken op het sociale tewerkstellingproject/landbouwbedrijf De Wroeter in Kortessem werd hij de boer die de Biopluktuin (csa-zelfoogst) in Oostende vorm gaf. Na twee succesvolle jaren daar besloot hij in 2015 zijn eigen bedrijf te beginnen in De Haan
Helaas moest de boer die hem daar land wilde verschaffen in een langdurige samenwerking op het laatste nippertje het project afblazen na het veto van zijn vader (eigenaar van de grond). Maar de beslissing was genomen, investeringen gemaakt en Ole begon in het voorjaar 2015 met een seizoenspacht op biohoeve Milagrow in Aartselaar met de bedoeling dan tegen het volgende jaar een vaste plek te vinden. In Antwerpen leerde hij algauw Maaike kennen (Maaike’s Ecologische Buurtwinkel) en in 2016 runden ze samen het bedrijfje, weer met een seizoenspacht in Nijlen en gingen druk op zoek naar een plek om iets op te bouwen. Iets op lange termijn werd niet gevonden maar in de tweede helft van november kwam er het aanbod van Ioana, die in 2017 haar eigen csa-bedrijfje Kraakvers.bio opstart, om haar veld op de Kruyk-Boter-Hoef in Koningshooikt (Lier) te delen. In de loop van 2017 werden ze benaderd door een jongeman die hen de geërfde boerderij van zijn grootouders in Booischot wilde verpachten en deze nieuwe thuishaven is sinds najar 2017 een feit.

Maaike Mussche opende in 2014 haar ‘Maaike’s Ecologische Buurtwinkel’ in Borgerhout. Een natuurwinkel nieuwe stijl die focust op ecologisch verantwoorde wekelijkse boodschappen. Dat wil zeggen dat er naast de evidente keuze voor bio vooral wordt gekeken naar lokale, eerlijke en ‘logische’ producten. Zo veel mogelijk inlands en zo veel mogelijk rechtstreeks bij de producent aangekocht. Zij werd ook csa-deelnemer van Onslogischvoedsel met de winkel en van het een kwam het ander…
De winkel sloot haar deuren in de lente van 2016 zodat Maaike fulltime kon meewerken in Onslogischvoedsel.

Vanaf najaar 2015 vormen Ole en Maaike samen Onslogischvoedsel.

De basis van Onslogischvoedsel is Community Supported Agriculture (csa). Dat wil zeggen dat klanten allemaal een stukje van het loon en de werkingskosten van de boer dragen en in ruil daarvoor krijgen ze iedere week hun deel van de oogst en worden mee betrokken in het bedrijf.
Veel csa-bedrijven werken met een zelfoogstsysteem waar de klanten zelf hun groenten oogsten maar wij oogsten zelf en brengen de oogst, in ons geval groenten, naar 3 afhaalpunten in de stad. Zelfoogst is bij een grote stad als Antwerpen niet zo geschikt omdat een te grote groep mensen zich dan te ver moet verplaatsen, omdat niet iedereen geïnterresseerd is om iedere week zelf te gaan oogsten in weer en wind en ook omdat we na het hele proces van zaaien, planten, water geven en verzorgen gewoon graag zelf oogsten.
Csa richt zich tot nu toe vooral op de particuliere markt maar wij willen ook andere spelers in de ‘community’ betrekken. Zo hebben we enkele vaste horeca-partners die ook mee gaan in het engagement en hun menu’s laten meebewegen met de oogst van de week. Op die manier kunnen we onze filosofie van lokaal en seizoensgebonden voedsel verder versprijden.
Naast de csa-pakketten gaan we ook de maandelijkse lokale markt MARTA bedienen omdat het een ontzettend logisch concept is en zeer toegankelijk voor een nieuw publiek. En, omdat we er ons ook bewust van zijn dat een wekelijks pakketsysteem of seizoensengagement niet voor iedereen mogelijk is om wat voor reden dan ook.

What’s in a name :

Het is niet logisch…
…dat wereldwijd voedselproductie zorgt voor milieuvervuiling, het verdwijnen van oerbossen en natuur.
…dat verkeerde landbouwmethoden de bodem om zeep helpen voor komende generaties.
…dat boeren wereldwijd bij het armste deel van de bevolking horen terwijl ze die bevolking voeden
…dat landbouw in Europa gesubsidieerd wordt voor overproductie die dan gedumpt wordt in ontwikkelingslanden en daar de lokale economie onwricht.
…dat basisvoeding van duizenden kilometers ver wordt geïmporteerd.
…dat we het hele jaar door dezelfde ( smakeloze) groenten kunnen kopen, netjes verpakt, zonder één korreltje aarde omdat ze helemaal niet in aarde gekweekt zijn.
…dat kinderen niet weten of worteltjes onder de grond of aan de bomen groeien
…dat we verbaasd zijn dat we in juli geen sinaasappelen, uien of appels kunnen kopen die niet van de andere kant van de wereld komen…

Wij willen onze dagelijkse voeding weer ‘logisch’ maken en groenten telen is nog maar het begin…
Dit is een werk dat niet door één of twee of tien moedige personen kan volbracht worden. We moeten het met z’n allen doen.
ONS logisch voedsel !!!

Meer over hoe we werken :

Er moet duidelijk vanalles veranderen aan het huidige landbouw- en economische systeem om bovenbesproken ‘onlogica’ uit de wereld te helpen. De keuzes die we daarin als consument maken zijn daarin essentieel. Wij zien hierin 3 peilers :

Seizoensgebonden eten,
lokaal geteeld voedsel,
eerlijk loon voor de boer.

Community supported agriculture (csa). De gemeenschap garandeert de boer een eerlijk loon voor heel het seizoen en krijgt in ruil iedere week hun deel van de oogst. Dit is momenteel essentieel voor een boer/boerekoppel om de toewijding aan de dag te kunnen leggen die nodig is voor die zoektocht naar alternatieven (en tegelijk oplossingen te vinden rond grondproblematiek en opstartkapitaal, twee dingen die het heel moeilijk maken voor een jong koppel dat niet uit een boerefamilie komt om op te starten in de huidige economische toestand waarin de landbouw zich bevindt). Een zoektocht die ons al heeft geleid langs biolandbouw, biodynamica, permacultuur, agro-forestry…
Permacultuur en ook agro-forestry in de landbouw gaan over ‘permanent agriculture’ zowel in de zin van een permanent gebruik/bedekking van de grond als een vorm van landbouw die kan blijven bestaan door de eeuwen heen. Iets wat de meeste landbouwmethoden tot nu toe in de geschiedenis niet hebben waargemaakt. Hiervoor wordt gewerkt volgens methodes geïnspireerd op processen in de natuur, een bos heeft namelijk geen onderhoud of bemesting nodig en toch groeit er een grote diversiteit aan planten en komen er weinig ziekten voor.

Wij zijn ervan overtuigd dat een intensieve manier van telen met een grote diversiteit aan soorten de beste manier is om de bodemvruchtbaarheid te behouden en plagen te weren. Daarnaast is het ook de enige manier voor een boer om alleen een klein hectare te bewerken en daar een volwaardig loon uit te halen. Daarvoor werken wij met een hoofdteelt, voorafgegaan door een voorteelt, gevolgd door een nateelt en soms ook nog een tussenteelt. Op deze manier ligt het land er maar kort ‘bloot’ bij.

Dit zorgt voor een zeer divers aanbod, we hebben meer dan 75 verschillende groenten op onze teeltplanning staan, maar wil tegelijk ook zeggen dat, ondanks het feit dat je in theorie in België bijvoorbeeld bijna heel het jaar worteltjes van eigen bodem kan hebben zoiets in ons systeem niet mogelijk is. Daarnaast is het voor een kleinschalig, intensief bedrijfje als het onze belangrijk om de verliezen te beperken en al onze groenten afgezet te krijgen. Vandaar dat we werken met de ‘oogst van de week’ en onze deelnemers ook begeleiden (receptjes, tips, gezamelijke kooksessies) in het klaarmaken van al deze groenten en het bewaren van de overvloed van een bepaald moment voor later.

Hoe werkt csa praktisch :
De klanten engageren zich voor het hele seizoen en kopen hun zogenaamde oogstaandeel in het begin van het jaar en krijgen dan wekelijks hun deel van de oogst.
We hebben 3 formules :
495€/seizoen : voor één à twee personen
800€/seizoen : voor 2 à 4 personen
1200€/seizoen : voor 4 à 6 personen
Iedere week krijgen ze een mail met wat er volgende week aan oogst verwacht wordt, tips, recepten, en nieuwtjes van het veld. Daarnaast organiseren we ook af en toe meewerkdagen (bvb als de tomaten moeten geplant worden) of inmaaksessies (bvb passata maken op de top van het tomatenseizoen)

Logisch Voedsel

Biologisch (geen pesticiden of kunstmest, ecologisch (met respect voor ecologische factoren), economisch logisch, sociaal logisch. Logisch voedsel is voedsel dat geteeld is op een duurzame manier (geen milieuvervuiling, behoud van bodemvruchtbaarheid…), waar de boer/producent een eerlijk loon voor heeft gekregen en dat liefst zo weinig mogelijk kilometers heeft afgelegd.
Voor onze eigen groenten en fruit klopt dit natuurlijk maar we eten nog wel meer dan dat.
Bij andere boeren in de streek kan je wel nog andere typische hoeveproducten krijgen : zuivel, vlees, honing, vruchtensappen… maar wat met onze ‘droge’-voeding : granen, meel en alle hun verwerkingsvormen, olie, suiker, koffie…
Als we wat gaan zoeken blijkt al gauw dat dit soort producten hier helemaal niet geteeld worden, voor koffie is dat normaal, dat is een subtropische plant maar ook graangewassen die perfect hier zouden kunnen geteeld worden komen op zijn minst uit centraal- of oost-europa, vaak zelfs uit amerika. In Vlaanderen wordt eigenlijk enkel veevoeder gekweekt. Vreemd gevoel, dat onze basisvoeding niet in ons eigen land groeit. Bijna niet.
Toch willen we in ons boerderijwinkeltje (vanaf april 2018) naast onze eigen groenten een volledig assortiment basisvoeding aanbieden. Daarom selecteerden we een reeks producten die in theorie in ons land geteeld zouden kunnen worden en gaan we op zoek naar boeren die ze al telen of die ze willen telen als er vraag naar zou zijn. Tot we die gevonden hebben bieden we buitenlandse producten aan die dan op zijn minst al kloppen op vlak van eerlijk loon en duurzame teelt (bio- en/of fair trade-gecertificeerd)
Een drempel voor veel mensen om consequent voor logische voeding te kiezen is dat het duurder lijkt dan wat we in de supermarkt kunnen kopen. In absolute cijfers is dit vaak ook zo. Maar de waarheid is dat die gangbare voeding té goedkoop is ipv dat de logische voeding te duur is. Het is gemakkelijk om iets goedkoop te maken als je diegene die het produceert te weinig betaalt (wereldwijd, ja ook hier, leven een groot deel van de boeren onder de armoedegrens), de kost van het onvruchtbaar worden van landbouwgrond door verkeerde landbouwmethoden wordt niet meegerekend, “dat zijn zorgen voor later”…
Toch wil dit niet zeggen dat logische voeding 5 keer meer kost. Zeker niet als je je basisingrediënten in bulk koopt en je groenten rechtstreeks bij de boer.
Vandaar dus dat het aanbod in de winkel voornamelijk uit bulkproducten bestaat.
Sommige (luxe)producten als koffie, cacao of specerijen zullen nooit inlands zijn, voor die dingen kiezen we danook resoluut voor bio, fair trade en vermijden we vliegtuigtransport.

Dit alles is een zoektocht, we weten eigenlijk zo weinig. Telkens weer ontdekken we nieuwe dingen die niet kloppen én nieuwe oplossingen en alternatieven. Wie zoekt mee?

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: