Ons logisch vleesje

We hebben in onze zoektocht naar werkelijk duurzame voedselproductie gemerkt dat dieren, hoe hard de gangbare veehouderij momenteel ook (terecht) onder vuur ligt, een belangrijke rol hebben in zo`n duurzaam voedselproducerend systeem of een funcioneel ecosysteem zoals het ook wel genoemd wordt. Of we ze dan ook moeten eten is een vraag waar niet iedereen het over eens is en het antwoord is genuanceerd Wat wel vast staat is dat we veel minder dieren moeten kweken en dus eten. Veehouderij zou in het teken moeten staan van het aantal dieren dat nodig is om het duurzame voedselproducerende systeem te ondersteunen en dieren zouden ingezet dienen te worden waar ze nuttig zijn volgens hun eigen natuur ipv opgesloten te worden in `vleesfabrieken`.
Genoeg ruimte voor een pak vegetariers of mensen met een hoofdzakelijk plantaardig dieet maar als we dan eens vlees eten kan het maar beter goed zijn.

We zijn danook blij dat we vandaag onze samenwerking met De Donkenhoeve in de verf mogen zetten.

Op het moment (2017) dat wij hier in Booischot mochten landen was er nog een koppel uit `de Vlaanders` dat hier in de streek terecht kwam. Bram en Charlotte moesten noodgedwongen hun droom van een geitenhouderij aan de kust loslaten en vonden met hun 250 geiten en 30 schapen een onderkomen bij de familie Van Kerckhoven op De Donkenhoeve in Houtvenne op 2 km van onze boerderij.

Op De Donkenhoeve worden sinds jaar en dag koeien en geiten gemolken maar toen de geitentak werd stopgezet kwam er plaats voor Bram en Charlotte met hun dieren. Ook het melken van de koeien werd afgebouwd en omgeschakeld naar vleesvee.

De melk van de geiten vindt haar afzet bij een melkcooperatie en de schapenmelk wordt door Dominique van Weigewijs verwerkt tot heerlijke kaas.

Ondertussen hebben ze ook twee lieftallige zeugen die worden gevoerd met voornamelijk wei van de kaasmakerij, overschotten van de geitenvoeders en af en toe wat groenteresten van ons bedrijf. De biggen blijven zo lang mogelijk bij de moeder in de wei onder de grote eikeboom en blijven na het spenen lekker buiten en worden verder grootgebracht op melkwei.

Op de akkers van de De Donkenhoeve worden op biologische wijze zoveel mogelijk van de voeders geteeld voor de geiten en schapen van Bram en Charlotte. De koeien begrazen het grootste deel van het jaar de weilanden rond de hoeve. Samen met Jan Van Kerckhoven verzorgen, voederen en selecteren ze de koeien richting een robuuste, natuurlijke kudde.

Ik breng jullie dit verhaal omdat ik in Bram een broeder en collega heb gevonden en hun verhaal zeer genegen ben. Er is tussen onze bedrijven ondertussen een mooie samenwerking ontstaan waarin arbeid, kennis en inspiratie wordt uitgewisseld en van bovenaf zou je onze activiteiten kunnen benaderen als een gemengd bedrijf. We voelen ons geroepen om een verbindende rol te spelen in de ontwikkeling van de tak korte-keten-natuur-vlees.

Het voorbije jaar werden er al verschillende biggen en koeien geslacht.

Bram en ik hebben van boer Jan de zekerheid gekregen dat we op jaarbasis 10 a 12 koeien kunnen selecteren om af te zetten via deze weg. Biggen zijn er in het huidige systeem om de 6 maanden en we deden ook al de eerste experimenten met geitenvlees van melkgeiten die niet meer productief genoeg zijn en dus bedrijfseconomisch niet gehouden kunnen worden.

Het is van groot belang dat, als we dieren slachten, alles goed verdeeld en verwerkt wordt en ook alle stukken verkocht geraken.
Om daarin te slagen hebben we in de eerste plaats onze horeca-partners aangesproken. Gelukkig zijn er enkele chefs die bereid zijn om werkelijk te gebruiken wat voorhanden is en dat in hun menu te passen :

Restaurant Veranda, Graanmarkt13, Arrikiiati, en Bun in Antwerpen, Restaurant Jacqueline en Boefout in Boechout en Petit Cuistot en Stoked in Lier werken graag met ons vlees.

Ere aan deze chefs die in moeilijke tijden toch de inspiratie en moed vinden om vernieuwend te blijven denken richting kwalitatieve voeding van eigen bodem!

Ga zeker eens proeven bij hen, maar voor wie graag in eigen huis voor kwaliteit en duurzaamheid gaat verdelen we de rest van het vlees over vleespakketten van 5 kg. Alles netjes vacuum verpakt in praktische porties, klaar voor de vriezer. Geen speciallekes, geen tierlantijntjes, gewoon simpele, puur natuur en vooral zeer smakelijke producten waar ieder gezin weg mee kan.

Net na de slachting zijn er verse pakketten en wat niet direct verkocht is wordt professioneel ingevroren en kan je de maanden daarna als diepvries-pakket kopen.

Je kan in ons winkeltje ook de vleesjes apart in kleine porties kopen zolang de voorraad strekt en een beetje duurder dan een pakket natuurlijk.

Bestellen kan via onze webshop www.webshop.onslogischvoedsel.be

Vooruitzicht is dat er om de drie maanden koeien geslacht worden en varkens om de 6 maanden, geiten is nog wat onregelmatig.

groeten

Ole

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: