Crowdfunding Bakkerij op de Boerderij

Dit is de bakoven van Bioboerderij De Zaaier in Ruddervoorde

Ole hielp hier 12 jaar geleden soms om op vrijdagmorgen de oven witheet te stoken om er dan later geurige pistolets, broodjes en pizza`s uit te halen en begon te dromen over een eigen bioboerderij waar ook hij op vrijdagochtenden de oven heet kon stoken en met goed gezelschap en een koffieke wachten tot het brood erin kan.

En we zijn er bijna!!!

De boerderij is er, met een kanjer van een schuur, en Evert, onze verpachter, voegde vorig jaar nog een stukje bos toe aan het boerderij-areaal.
En het bakhuis, dat komt deze zomer!

Twee meester-bouwers komen twee weken lang een Masterclass Taditionele Hout- en Ovenbouw geven en na die twee weken zal de bakkerij er staan. (er zijn nog plaatsen voor de masterclass, dus bij interesse zeker even op de link klikken)

De gemetste oven wordt gemaakt voor het branden met takkenbussels; op die manier is het mogelijk om aanhoudend eigen hout te voorzien en dus CO2 neutraal te blijven. Het feit dat je met zo`n oven voluit stookt en niet traag laat smeulen zorgt voor een heel propere en volledige verbranding met weinig rookvorming.

Het bakhuis erboven wordt gebouwd met hout uit ons eigen dennenbos 20m verder dat volledig te plaatse wordt gezaagd en verwerkt. Van stam tot gebouw zonder nagels of schroeven!

Dit is een Logisch Voedsel-project van de bovenste plank : Niet alleen zal hier eigen graan, groenten en fruit verwerkt worden tot brood en gebak voor onze hoevewinkel, pizza-avonden en brunches ´sur l`herbe´! Ook het constructiehout en brandhout zal van eigen terrein komen en geen kilometers afleggen voor verwerking.

Heel schoon, maar niet iets wat we met ons groentebedrijf kunnen financieren, daarom zetten we een CROWDFUNDING op voor iedereen die het belang van lokale en hernieuwbare voedselproductie wil ondersteunen.

Concreet kunt u via onze webshop een of meerdere VIP-bak-ervaring(en) kopen voor 50 euro.

Naar de webshop -> schrol een beetje naar beneden tot het onderdeel ´Cursus, workshop, ervaring´

Dit geld gaan wij gebruiken voor de mobiele zagerij die de bomen tot planken en balken komt zagen, de fundering, de bouwmaterialen voor de oven en een deel arbeidskost. Het benodigde bedrag is 9000 euro.

De VIP-bak-ervaring houdt in dat u in december en januari (2023/2024) de eerste baksessies (de oven moet volledig droog zijn voor we kunnen bakken) kan bijwonen. Het opstoken van de oven, uitleg over het zuurdesemproces, het vormen van brood en broodjes met het gerezen deeg en het opsnuiven van de geur en proeven van versgebakken brood met goeie boter en een kom verse soep. En natuurlijk de gezelligheid, goeie koffie en goed gezelschap!
U wordt op de hoogte gehouden van de bouw van het bakhuis en het droogproces van de oven en vanaf dat we kunnen leggen we de data voor de baksessies vast.

Kleinere giften of niet geinteresseerd in VIP-behandeling? U kunt ook een bedrag naar keuze storten op BE88 9734 1977 7941 met als mededeling ´donatie bakhuis´.

Alvast hartelijk bedankt

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: