Oogst van week 23

Deze week oogsten we :

Boterraapjes

Venkel

Rode biet

Koolrabi

Sla

Bladkool

Labbonen

Peterselie

Raapjes in de lente zijn zoveel malser en sappiger dan in najaar en winter, je kan ze gemakkelijk rauw eten, geraspt of in plakjes geschaafd met wat appelazijn en een beetje olijfolie.

Ik maakte vandaag venkel en bietjes in de oven : loof afsnijden, afborstelen, in een ovenschaal met deksel en besprenkelen met olijfolie, balsamico of appelazijn en grof zeezout, peper en kruiden naar smaak, deksel erop en een half uur op 220graden

Koolrabi is het lekkerste rauw zoals de raapjes hierboven maar kan ook gestoofd worden en is dankbaar in de wok. Zeker schillen wel want de schil krijg je niet zacht.

De bladkool is te gebruiken als boerekool of de hippe ‘kale’ in het engels. Ik vind gestoofd in olijfolie en op het einde besprenkeld met sojasaus het lekkerste. De meeste vitaminen en mineralen (dit is waarlijk een superfood) haal je eruit door hem te juicen in een sapcentrifuge, best wel mengen met appelsap dan voor de smaak.

Labbonen heten in Nederland tuinbonen. Je kan er allerlei ingewikkelde dingen mee doen als ‘dubbel doppen’ enzo maar ik gooi ze gewoonlijk gewoon recht uit de peul in een roerbakgerecht met bvb warmoes, venkel en broccoli.

Laat het smaken!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: