Deze week oogsten we :

Courgetten in alle maten en vormen
Komkommers en augurken
Spigarillo, bladbroccoli
Jonge ui, rood en geel en pijpajuin
Koolrabi
Savooikool
Bladpeterselie
Selder
Venkel

*niet alle groenten zitten in alle maten van pakketten en soms blijkt er op het moment van oogsten iets nog niet helemaal klaar of is er iets anders dringender te oogsten en zit er dus nog een verrassing bij.

Er zijn gele, groene, lange en ronde courgettes en ook de  courgette variëteit ‘zappho’ (foto rechts boven). Dit is een kruising tussen een pompoen en een courgette. De plant groeit als een courgetteplant maar de vrucht ziet eruit als een groene pompoen. Jong geoogst kan je hem eten as courgette, met schil en pitten, rijp (dan heeft hij een doffe schil) kan je beter de schil en de pitten verwijderen. De smaak is niet uitgesproken dus je kan er allerlei kruiden en specerijen aan toevoegen en die smaken zullen goed opgenomen worden.

Augurk kan je rauw eten als komkommer maar leent zich ook goed voor warme bereidingen, je kan hem bvb opvullen en in de oven klaarmaken zoals courgette, grillen of er een soep van maken en die laten afkoelen en als gazpacho eten.

 

 

Advertisements