Nieuwsbrief week 23

Deze week oogsten we :

Koolrabi
Sla
Erwten
Boterraapjes
Snijbiet
Pijpajuin
Rucola
*niet alle groenten zitten altijd in alle maten van pakketten en soms blijkt er op het moment van oogsten nog iets anders klaar en zit er een verassing bij.

Hier blijft het hopen op regen, want de plantjes hebben dorst en wij zijn moe van het extra water geven.
De meesten van de tweede lading lentegroenten (eerste lading komt uit de tunnels, de tweede van buiten) zijn rechtstreeks doorgeschoten (in bloei) en zijn niet meer oogstbaar. Geen mosterdblad, mizuna’s, raapsteeltjes, spinazie en helaas ook bloemkool… meer tot in de herfst maar gelukkig geraken de vroege zomergroenten wel sneller klaar door de warmte. De koolrabi’s en erwten zijn al klaar, de eerste courgettes ook maar nog niet in genoeg hoeveelheid voor de pakketten. Ook worteltjes broccoli en bietjes de komende weken en dan volgen al snel prachtige spitskolen… Ook de komkommers, tomaten, paprika en aubergine zijn al volop aan het bloeien!

Wij hebben momenteel zo weinig tijd om te koken dat het bijna altijd slaatjes en soepjes zijn.

De groenten uit het pakket van deze week gaan bij ons allemaal in een salade. De blaadjes worden gewassen en versneden en de vastere groenten snijd ik liefst in fijne frietjes (raspen vind ik persoonlijk wat te plat maar dat kan ook natuurlijk) En daar gaat een vinaigrette over met een mengeling van olijf-, zonnebloem-, en hennepolie, appelazijn, een beetje appeldiksap of vlierbloesemsiroop (dat zoete vind ik wel lekker als tegengewicht tegen de smaak van rauwe raapjes) en wat sojasaus of een snuif zeezout. Vaak doe ik er nog fetakaas of een blikje (duuzaam gevangen) vis of geroosterde pitten bij.  Ook  een overschot gekookte rijst, gierst, quinoa of pasta kan erdoor geroerd worden.

Lenteraapjes vind ik fantastisch, in de vorige nieuwsbrieven lees je mijn enthousiasme over meiraapjes maar ook de zachtgele boterrapen zijn echt de moeite waard. Toch vinden veel mensen rapen moeilijk om te verwerken en vragen zich af waarom wij in ‘s hemelsnaam zo veel rapen telen. Belangrijkste reden is omdat dit een vaste groente is die heel divers in gebruik is maar veel sneller groeit en oogstbaar is dan wortelen en bietjes. Vandaar dat we ze in het voorjaar graag zetten als voorteelt en in het najaar nog als nateelt, wat met pakweg wortelen, pastinaak of knolselder moeilijk is omdat ze te lang op het veld moeten staan en we dan enkel nog een voor- of nateelt met bladgewassen (die zijn het snelst oogstklaar) kunnen zetten.
Raapjes zijn super in een stoofpotje met bruin bier en lamsvlees (of een vegetarisch alternatief) in een tajine met marokkaanse kruiden of in een ovenschotel met wat olijfolie, rozemarijn en grof zout. Eventueel ook een beetjes rietsuiker of appeldiksap als je de rapen wat te sterk van smaak vind.

Kijk ook zeker eens naar de groentewijzer op de website van de Wassende Maan voor extra recepten.

Smakelijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: