Als je een nieuw project aan het opstarten bent en vooral als je het bekend begint te maken krijg je veel vragen waarvan je het antwoord wel weet maar waar je toch even over moet nadenken omdat je het nog nooit verwoord hebt. Vragen over wat je doet en vooral waarom je het doet zoals je het doet.
Hier alvast iets over waarom we het doen, waar onze bedrijfsnaam voor staat, hoe we werken en waarom :

Het is niet logisch…
…dat wereldwijd voedselproductie zorgt voor milieuvervuiling, het verdwijnen van oerbossen en natuur.
…dat verkeerde landbouwmethoden de bodem om zeep helpen voor komende generaties.
…dat boeren wereldwijd bij het armste deel van de bevolking horen terwijl ze die bevolking voeden
…dat landbouw in Europa gesubsidieerd wordt voor overproductie die dan gedumpt wordt in ontwikkelingslanden en daar de lokale economie onwricht.
…dat basisvoeding van duizenden kilometers ver wordt geïmporteerd.
…dat we het hele jaar door dezelfde ( smakeloze) groenten kunnen kopen, netjes verpakt, zonder één korreltje aarde omdat ze helemaal niet in aarde gekweekt zijn.
…dat kinderen niet weten of worteltjes onder de grond of aan de bomen groeien
…dat we verbaasd zijn dat we in juli geen sinaasappelen, uien of appels kunnen kopen die niet van de andere kant van de wereld komen…
Wij willen onze dagelijkse voeding weer ‘logisch’ maken en groenten telen is nog maar het begin…
Dit is een werk dat niet door één of twee of tien moedige personen kan volbracht worden. We moeten het met z’n allen doen.
ONS logisch voedsel !!!

DSC_0003[1]

3 peilers : seizoensgebonden eten, lokaal geteeld voedsel, eerlijk loon voor de boer.

Community supported agriculture. De gemeenschap garandeert de boer een eelijk loon voor heel het seizoen en krijgt in ruil iedere week hun deel van de oogst. Dit is momenteel essentieel voor een boer/boerekoppel om de toewijding aan de dag te kunnen leggen die nodig is voor die zoektocht naar alternatieven. Een zoektocht die ons al heeft geleid langs biolandbouw, biodynamica, permacultuur, agro-forestry…
Permacultuur en ook agro-forestry in de landbouw gaan over ‘permanent agriculture’ zowel in de zin van een permanent gebruik/bedekking van de grond als een vorm van landbouwmethoden die kan blijven bestaan door de eeuwen heen. Iets wat met de meeste landbouwmethoden tot nu toe in de geschiedenis niet hebben waargemaakt. Hiervoor wordt gewerkt volgens methodes geïnspireerd op natuurlijke processen in de natuur, een bos heeft namelijk geen onderhoud of bemesting nodig en toch groeit er een grote diversiteit aan planten en komen er weinig ziekten voor.
Wij zijn ervan overtuigd dat een intensieve manier van telen met een grote diversiteit aan soorten de beste manier is om de bodemvruchtbaarheid te behouden en plagen te weren. Daarnaast is het ook de enige manier voor een boer om alleen een klein hectare te bewerken en daar een loon uit te halen. Daarvoor werken wij met een hoofdteelt, voorafgegaan door een voorteelt, gevolgd door een nateelt en soms ook nog een tussenteelt. Op deze manier ligt het land er maar kort ‘bloot’ bij.

veld
En zo komen we bij het belang van ‘de oogst van de week’ : de groenten die momenteel het meeste gegeten worden zijn vooral hoofdteelt-groenten : wortels, broccoli, prei, uien, komkommer, tomaat, paprika… en we zijn veel minder gewend om de typische voor- en nateelt groenten te gebruiken : bladgroenten, slasoorten, radijzen… Het is, als we deze intensieve manier van telen willen waarmaken danook van belang dat we ook die groenten verkocht krijgen. Het mag dan wel technisch mogelijk zijn om bijna het hele jaar worteltjes te oogsten, in een waarlijk duurzaam systeem is dit niet persé wenselijk.
Daarom hebben we gemerkt dat groentepakketten waarin de oogst van de week wordt verdeeld momenteel de beste manier zijn om onze volledige oogst verkocht te krijgen én mensen kennis te laten maken met àlle groenten die ons land kan voortbrengen.

Advertisements